El Ball del Vano i el Ram

El Ball del Vano i el Ram o el Paga-li, Joan és una dansa molt antiga que data del segle XVIII. És el ball més popular de la festa major de Sant Cugat del Vallès, que se celebra cada any per Sant Pere.

Diu la tradició que, un cop finalitzada la missa major, els nois que volien ballar havien de comprar el ram i el vano per oferir-los a la seva parella de ball. Abans de començar, però, es feia una subhasta del vano: qui més pagava tenia dret a fer la primera ronda del ball tot sol amb la seva parella.

En els seus inicis la gent ballava a so de xirimia, flabiol, gralla i tambor. Més tard es van substituir els dos primers per la tenora i el fiscorn. Existeix una versió per a orquestra però actualment es balla la versió per a cobla, gràcies a l’arranjament que va fer el 1922 el santcugatenc Domènec Oristell.

La melodia de la dansa és d’influència francesa i recorda molt un minuet. Per ballar-la s’ha de fer una rotllana que avança amb un pas lent, elegant i senyorial. La lletra de la cançó diu:

Paga-li, Joan,
a la Marieta
Paga-li, Joan,
el vano i el ram.

No l’hi vull pagar,
perquè no voldria,
no l’hi vull pagar
perquè no voldrà.

A Sant Andreu el Paga-li, Joan es va recuperar l’any 2005 després de més de cent anys d’absència. Va ser durant l’Esclat Andreuenc, una activitat que es va iniciar l’any 2002 dins els actes de celebració del 20è aniversari de la Germandat de Trabucaires, Geganters i Grallers de Sant Andreu. Des d’aleshores, l’Esclat Andreuenc dóna inici a la festa major del nostre poble i permet gaudir de diferents mostres de cultura popular catalana.

Aquest any tindrà lloc el dissabte 27 de novembre a partir de les 7 de la tarda a la remodelada Plaça Orfila. Safolk hi aportarà la música en directe i amenitzarà el Paga-li Joan, que ballarà l’Esbart Maragall. Les colles convidades d’aquesta edició són els Cavallets de Barberà del Vallès i el Ball de Pastorets de Sitges.

No us ho podeu perdre!

Anuncis

Publicat per

safolk

Safolk som un grup de gent que ens hem unit per fer música popular d’arreu i especialment dels Països Catalans. Amb la intenció de fer-vos passar una vetllada agradable ballarem des d’una jota o un pasdoble fins a diferents ritmes orientals i d’altres cançons d’autor.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s